Мысырдың ұлттық тағамдары: мерекелерде не жеуге болады
Саяхаттау кезінде біз планетаның жаңа бұрыштарын ашып қана қоймай, ұмытылмас гастрономиялық тәжірибе аламыз, мүлдем жаңа дәмдердің молдығын сезінеміз. Кез келген елдің ұлттық тағамдары көршілес жатқан халықтардың мәдениетінің ізіне толы. Египет асханасы Ніл аңғарының дәстүрлерінің араб және түрік аспаздық ләззаттарымен өте сәтті синтезінің нәтижесі болып табылады.
Ертеде арпа мен бидай өсірудің арқасында ел аспаздары негізінен нан және ұннан жасалған тағамдар дайындаған, олардың молдығы біздің заманымызға дейін жеткен. Түрік асханасы Мысырға түрлі ет тағамдары мен тәттілерді, араб тілінен көшіп келген дәмді балықты дайындауға арналған рецепттерді берді.
Ежелгі Египетте тағамдарды қанттың орнына жеміс шырынымен немесе балмен тәттілендірілген. Бұл дәстүр сақталды, ең дәмді ұн өнімдері осы ингредиенттермен қаныққан.
Елде ең көп тұтынылатын ет түрлері қой, құс еті, ешкі еті және әлдеқайда сирек сиыр еті болып табылады. Сорпалардың және грильдегі балықтың барлық түрлері де назар аударуға лайық.
Қызықты! Негізгі тағамдарды ұсынбас бұрын мейрамханалар әртүрлі тағамдар ұсынады, олар ыстық шелпекпен біріктіріліп, керемет нәрсе. Мысыр асханасының айрықша ерекшелігі маринадталған және жаңа піскен пішінде көптеген дәмді көкөністерді пайдалану болып табылады. Гибискус пен қамыс шырыны - танымал сусындар. Алкогольден шараптың немесе сыраның керемет дәмі ұсынылады.
Біз осы елде демалу кезінде міндетті түрде жеуге болатын тағамдардың тізімін дайындадық. Тәжірибе жасаудан және жаңа тәжірибеге енуден қорықпаңыз.
Таро сорпасы
Мысырда перғауындар билік құрған кезде «таро» деп аталатын өсімдікті әкелген. Оның түйнектерін аршып, турап, ет сорпасына сарымсақ пен кориандр қосып қайнатады. Содан кейін тародан пюре сорпасы дайындалады, оны жалпақ торттармен дәмдеуге ұсынылады. Дәстүр бойынша, бұл сорпа әдетте копт христиандарының мерекелері кезеңінде дайындалады. Тағам әдеттен тыс болып көрінуі мүмкін, бірақ көруге тұрарлық.
Толық медамдар
Май, лимон шырыны және сарымсақ хош иістендірілген бұршақ негізіндегі танымал тағам. Қоспа ретінде пастрами, жұмыртқа, тахини немесе томат соусын пайдалануға болады. Дәстүрлі түрде Full Medames жаңа піскен тоқашпен бірге жейді. Шарм Эль-Шейхтедемалу кезінде рахат алыңыз.
Мулукия
Бұл тағам ет, кинза және сарымсақпен қайнатылған туралған джут жапырақтарынан дайындалады. Ингредиенттер аймаққа байланысты өзгеруі мүмкін. Мысалы, Приморьеде ет орнына балық немесе асшаяндарды жиі пайдаланады. Мулукияға пісірілген күріш пен нан беріледі.
Махши
Толтырылған көкөністердің барлық түрлерінен тұратын нағыз ұлттық деликатес. Цуккини, қырыққабат, картоп, бұрыш, баклажан немесе жүзім жапырақтарын қолдануға болады. Негізгі толтыру - пісірілген күріш және әртүрлі дәмдеуіштер. Бұл тағам Хургада ерекше сұранысқа ие, жайлы мейрамханаларында ол ең дәмді дайындалады.
Гибна Домиати
Ерекше атаудың артында еліміздің солтүстігінде буйвол сүтінен жасалған ақ сүзбе бар. Тұздалған ірімшіктің бұл кең таралған сорты үлкен пішіндерде бірнеше жыл бойы ескіреді, содан кейін көптеген тағамдарға сүйемелдеу ретінде пайдаланылады. Ішіне оралған ірімшікпен қуырылған самбусакка тапсырыс беріңіз.
Fatta
Сірке суы мен сарымсақ түйіршіктері себілген қуырылған нан мен күріштің қабаттары, сиыр еті мен қуырылған жұмыртқаның әсерлі кесектері шырынды және қоректік Fatta болып табылады. Мереке күндері оны беру дәстүрге айналған.
Дукка
Бұл ұсақталған жаңғақтардан, ыстық дәмдеуіштерден және шөптерден жасалған қою тұздықтың бір түрі. Көкөністер мен торттар оған батырылады. Дәстүрлі ингредиенттер жиынтығы әртүрлі болуы мүмкін, және әрбір үй шаруасындағы әйелдің арнайы қоспалары бар өз рецепті бар.
Кушари
Ол макарон, күріш, қуырылған пияз, жасымық, ноқат, томат соусы және сарымсақтан тұрады. Бұл вегетариандық тағам дәстүрлі мысырлық болып саналады, дегенмен кейбір ингредиенттерді британдық армияның сарбаздары әкелген. Кушари көмірсулардың 4 көзін біріктіреді және түскі ас үшін тамаша нұсқа болып табылады. Хургададағы демалысыңыздабұл тағамды міндетті түрде қолданып көріңіз, өйткені мұнда ол тамаша дайындалады.
Халва
Барлығына таныс, қарапайым және сүйікті, ол мысырлық тәттілердің ханшайымы. Бұл жерде брикет, бар, торт, текше және май түрінде көрінеді. Оған бадам, пісте немесе қарағай жаңғағы қосылады. Бал, халва және нәзік кілегей (Салакан) қоспасы өте жағымды.
Кунафа
Өрмек сияқты ең жіңішке, кеспеден жасалған нәзіктік. Сұйық қамыр өте ыстық бетке себіліп, қытырлақ алтын қыртысы пайда болғаннан кейін сары маймен араласады және оған жаңғақ, кілегей және кілегей қосылған салманы оралады. Осыдан кейін тәтті пісіріліп, жеміс сиропымен бірге беріледі.
Әрине, ондаған тағамдар - бұл бүкіл Египет тағамдары емес. Фалафель, жасымық сорпасы, жарма пирогы, дәмдеуіштермен қуырылған дәмді бауыр, нанның барлық түрлері - мұның бәрі және тағы басқалар Мысырда демалып жатқанда көріңіз. Ас болсын!