Түркияның ұлттық тағамдары

Татьяна Ткаченко
03.07.2019

Түркия тек бай тарихи және мәдени мұрасымен ғана емес, әлемнің түкпір-түкпірінен туристерді тартатын танымал ел. Мұнда адамдар түрік тағамдарынан дәм татуға келеді .


Түрік тағамдары: ерекшеліктері

Түрік асханасы – кавказ, балқан және түркі халықтарының аспаздық дәстүрлерінің үйлесімді үйлесімі. Жергілікті тағамнан Грекияға жақын болғандықтан грек асханасының көптеген атрибуттарын таба аласыз. Дегенмен, аспаздардың өзіндік ерекшеліктері мен құпиялары бар.

Демек, табиғи себептермен мұсылман мемлекетінде дәмханаларда, мейрамханаларда және қонақүйлерде шошқа етінің дәмді тағамдарын таба алмайсыз. Түрік ет тағамдары құс, қой және сиыр етінен жасалады. Теңіз өнімдері мен балық көп. Аспаздар пісіру кезінде дәмдеуіштерді кеңінен пайдаланады, бірақ тағамның дәмін ерекше атап өту үшін ғана емес, оны өзгерту үшін емес.

Жергілікті тұрғындар үшін таңғы ас ең маңызды болып саналады. Таңертең жеңіл тамақты ұнататын еуропалықтарға қарағанда, түріктер үшін бірінші астұтас рәсімболып табылады . Оның негізгі мақсаты - күн бойына қуат пен жақсы көңіл-күй беру. Әдетте, таңғы ас араластырылған жұмыртқадан, шұжық пен ірімшіктердің бірнеше түрінен, 2-3 түрлі джемнен, нан мен шелпектен, бургерлерден, сары майдан, зәйтүн мен зәйтүннен, балдан және көкөністерден тұрады. Бұл тағамның барлығыкішкентай табақтарда әдемі түрде беріледі және шаймен бірге беріледі. Кофе әдетте таңертең ішілмейді.

Курорттарда демалу кезінде кафелерге, фастфудтарға бару жәнекөшедегі сатушылардан азық-түлік сатып алу арқылы Түркияның ұлттық тағамдарымен танысу пайдалы болады . Мұнда қуырылған каштан, шырындар, кондитерлік өнімдер, теңіз өнімдері, балмұздақ сатылады. Нан пісіру әрқашан жаңа, өйткені елде «кешегі» нанды жеу әдетке жатпайды. Туристер мен жергілікті тұрғындар арасында дөнер деп аталатын шаурма өте танымал.

Егер сіз кенеттен әйгілі фастфудтарды, KFC, McDonald's-ты сағынып қалсаңыз, оларды сауда орталықтарынан немесе жақын маңнан оңай табуға болады.


Бірінші тамақ

Дәстүрлі түрік тағамдарын сорпасыз елестету мүмкін емес. Оларды дайындау үшін көкөністер, йогурт, күріш, булгур, тауық еті кеңінен қолданылады.

Ең дәмді сорпалар мыналар болып саналады:

  • жасымық;
  • емдік немесе шифа чорбасы;
  • вермишель қосылған тауық;
  • Тархан.

Бай жасымық сорпасы-пюре кез келген жергілікті мекемеде тапсырыс беруге болады. Оны дайындауда бұршақтан басқа сәбіз, пияз, қызыл бұрыш және жалбыз қолданылады. Тамақтану алдында жергілікті тұрғындар тағамға аздап лимон шырынын қосуды ұсынады.

Емдік көже біреу ауырғанда дайындалады, сондықтан оны осылай атаған. Шифа Чорбасы әйгілі тауық сорпасына ұқсайды, оны дайындау кезінде тек балдыркөк тамыры қосылады.

Бізге жақсы таныс вермишель сорпасының мұнда өзіндік ерекшеліктері бар: үй шаруасындағы әйелдер оған ұн, жалбыз және томат пастасын салады.

Тағы бір түрік тағамы Тархана. Сорпа осылай аталды, өйткені пісіру кезінде алдын ала дайындалған йогурт, қызанақ, ұн, пияз, тұз және қызыл бұрыш қоспасы қолданылады. Процесс барысында барлық компоненттер араласады, сүзіледі және салқын жерде 10 күн қайнатуға рұқсат етіледі. Бұл сорпаның сақтау мерзімі ұзақ және жыл бойы сұранысқа ие.

Tarhana_soup-min.jpg

Негізгі тағамдар

Түрік асханасын түрлі кәуапсыз, балықсыз, палаусыз немесе фрикаделькаларсызелестету қиын .

Кебаб – қуырылған ет. Кебабтың бірнеше нұсқалары белгілі және әр аймақтаоны дайындаудың өзіндік ерекшеліктері бар:

  • Донер-кебаб – классикалық шаурма.
  • Адана кәуабы – түкірікке қуырылған тартылған ет. Гарнир мен көкөністермен бірге беріледі.
  • Ескендір кебаб - томат соусындағы жұмсақ қой еті, сары май мен йогуртпен беріледі.
  • Шишкебаб - бұрыш пен қызанақпен пісірілген кәуап.

Түркияның ұлттық тағамдарының танымал тағамы- кофте - қой етінен жасалған ұсақ котлеттер.

Стандартты емес дәмдерді білушілер үшін осы жануарлардың ішектеріне толтырылған кокореч - қой етінен дәм татуды ұсынамыз. Қызмет көрсетер алдында тағам қуырылып, дәмдеуіштермен дәмделеді, содан кейін кесіліп, қытырлақ тоқашпен беріледі.

Сонымен қатар, түрік тағамдары балық пен теңіз өнімдерімен танымал.Қуырылған дорадо филесі, теңіз басы немесе скумбриядан жасалғанбалық-екмек,« хот- дог » балығын көріңіз. Қызмет көрсетер алдында балықты багетке салып, қызанақ, салат, маринадталған пияз және лимон шырынын дәмдеңіз.

Түркияда демалыста дәмін татуға болатын тағы бір нәзіктік - күріш пен дәмдеуіштер қосылған мидиялар. Әдетте олар көшедегі дүңгіршектер мен кафелерде сатылады.

turk-midii-min.jpg

Қолайлы Жерорта теңізі климаты жемістер мен көкөністердің көптеген түрлерін өсіруге мүмкіндік береді. Егін жылына екі рет жиналады, сондықтанвегетариандық тағамдардың көптігі де жергілікті мейрамханалардың ерекшеліктерінің бірі болып табылады. Өзіңізді осы тәттілермен емдеңіз:

  • көкөніс қосылған күріш немесе булгур палауы (кейде оған ет қосылады);
  • имам байалды – көкөніс қосылған баклажан;
  • долма – жүзім жапырақтарына оралған көкөніс қосылған күріш.
turkk-dolma-min.jpg

Тәттілер

Дәстүрлі түрік асханасы шығыстың дәмді тәттілері мен кондитерлік өнімдері болып табылады. Саяхатшылар тырысуы керек:

  • күнжіттен жасалған шелпек;
  • пита наны;
  • ет, көкөніс немесе ірімшік салмасы бар қатпарлы бөрік;
  • әртүрлі салмасы бар ең жұқа гозлеме торты.

Түркиядағы демалыстыбаклава, түрік ләзімі, локма мен тулумбадан жасалған тәтті шарларсыз елестету қиын. «Пишмани» деп аталатын тәттінің ерекше дәмі бар. Ол майға қуырылған ұн мен қанттан жасалады. Мақта кәмпитіне ұқсайтын десертте кейде пісте немесе ваниль қосылады.

turk-delishes-min.jpg

Танымал сусындар

Кәдімгі сусындардан басқа, демалыста шөліңізді айранмен немесе шаймен қандыра аласыз.

Айранйогурт пен судан тұз қосып жасалған ашытылған сүт өнімі. Шөлді жақсы басады, ас қорытуды ынталандырады және күш береді.

Республикада барлығы бардак деп аталатын кішкене шыны кеселерді пайдаланып шай ішеді. Күн сайын түріктер 10 -15 бард шайіше алады .

Түрік кофесі осылай дайындалады. Ұсақ ұнтақталған кофе, су және қантты бірден араластырады, содан кейін мұның барлығын чезведе қайнатады. Тостағанның көлемі аз, бірақ сусын хош иісті және дәмді. Әдетте онымен бірге бір стақан су беріледі.

Алкоголь жергілікті ракимен ұсынылған. Бұл шамамен 50% күші бар анис арағы, ол 1: 3 қатынасында сумен сұйылтылған. Нәтижесінде сусын сүтті түске ие болады.

raki-turk-min.jpg

Сонымен қатар, Түркияда жақсы құрғақ шарап сатып алуға болады. Sevilen Premium, Kayra, Doluca брендтеріне назар аударыңыз.


Ең жақсы 10 түрік тағамдары

Түріктер пісіретін тәттілердің барлық кереметін сипаттау үшін бір мақала жеткіліксіз болады, бұл бүкіл циклды қажет етеді. Қонақжай өңірге өз бетіңізше барып, мүмкіндігінше тырысып үлгергеніңіз абзал. Жергілікті тағамдардың көптігінде адасып қалмау үшін біз сіздерге дәм татуға тұрарлық тағамдардың шағын тізімін жасадық:

  1. Шекерпаре - тәтті сиропқа малынған бадам қосылған нан печеньесі.
  2. Баклава – балға малынған қатпарлы қамырдан жасалған десерт.
  3. Салеп - орхидея тамырынан даршын қосып дайындалатын жағымды кремді дәмі бар жылытатын сусын.
  4. Syutlach - айқын ванильді хош иісі бар сүтті күріш пудингі.
  5. Дондурма – дайындалуы әсерлі шоуға айналатын нәзік балмұздақ.
  6. Чиг кофте - ащы бұршақ котлеттері.
  7. Суджук - сарымсақ, кардамон және қызыл бұрыш қосылған шұжық.
  8. Менемен – таңғы асқа жұмыртқа, қызанақ, бұрыш және пияз қосылған тағам.
  9. Лахмакун - ет пен дәмдеуіштер қосылған жергілікті пицца.
  10. Құмпир - әртүрлі салмасы бар пісірілген картоп.
Алдыңғы мақала Келесі мақала
Мақала ұнады ма? Онымен әлеуметтік желілерде бөлісіңіз немесе ақпараттық таратылымға жазылыңыз!
Қызықты мақалалар аптасына бір рет жіберіледі.
Ақпараттық таратылымға жазылып, саяхат кітабын алыңыз!

«Поехали с нами» ұсынады

Үздік менеджерлеріміз ұсынатын тексерілген қонақ үйлер.

Сізге ұнауы мүмкін мақалалар