Үндістанға арналған гастрономиялық нұсқаулық
Үндістанға барғанда, фастфудты ұмытыңыз,өйткені біз әрбір саяхатшы жеп көруі керек ең танымал 8 ұлттық үнді тағамдарын таңдадық.
тандыр тауықтары
Үндістанда сиыр қасиетті жануар болып саналады және көптеген штаттарда оны жеуге тыйым салынады, сондықтан жергілікті тұрғындар сиыр етін тауық етімен ауыстырады.
Бұл рецептті алғаш рет Пенджаб тұрғындары ойлап тапты. Тауықтарды йогуртқа чили мен ащы кайен бұрышын қосып маринадтап, қазанға ұқсайтын арнайы тандыр пешінде пісіреді. Құс еті нәзік және шырынды. Бұл тағамды ұнататын туристер үнділік курорттардағы барлық дерлік азық-түлік дүкендерінде сатылатын тандыр масала деп аталатын арнайы дәмдеуіштер қоспасын сатып ала алады.
Дал немесе Дал
Dhal - пияз мен қызанақ қосылған ноқаттан немесе бұршақтан жасалған дәстүрлі үнді сорпасы. Тағам қарапайым ингредиенттерден тұрады және тез дайындалады және дәмді және қанағаттанарлық болып шығады, сондықтан оны жергілікті тұрғындар жақсы көреді.
Үндістанда бұршақ дақылдарынан жасалған кез келген тағамға қатысты «дхал» сөзі қалай қолданылатынын жиі естуге болады. Жергілікті тұрғындар әзілдейді - бұл тағамның әртүрлі рецептері бар, сондықтан оны әр түрлі пісіру әдістерін пайдаланып және жаңа ингредиенттерді қосып, күнделікті жеуге болады.
Карри көкөністері мен субжи
«Сабжи» сөзі сөзбе-сөз аударғанда «көкөніс» дегенді білдіреді.Үндістанда сабджи – күріш пен шелпекпен бірге гарнир ретінде берілетін көкөніс бұқтырмасы.
Тамақ ас үйдегі көкөністерден - пияз, қызанақ, шөптер, бұршақ дақылдары, карри соусы қосылған картоптан дайындалады. Дайын соусты кез келген жергілікті супермаркетте сатып алуға болады. Оның жалғыз тұрақты ингредиенті - имбирь.
Бирьяни күріш
«Бирьяни» - «қуырылған» деп аударылатын парсы сөзі. Тағам біздің палауды еске түсіреді, тек дәмдеуіштер көп. Ол басмати күрішінен, майдан және әртүрлі дәмдеуіштерден жасалған.
Бирьяни күріші Үндістанда өте танымал болғанымен, бұл тағамды елге Парсыдан мұсылмандар әкелген.
Етті жақсы көретіндер үшін биряниге қой етін қосуға болады.
Үнді наны
Үнді торттары жергілікті тұрғындар арасында өте танымал. Оларды арнайы пеште ашық отта қуырады. Жалпақ нандарды әр түрлі салмалармен толтыруға болады - картоп, көкөніс, бұршақ дақылдары, мысалы, самсаса немесе бос, чапати немесе роти сияқты.
Үнді нарығын аралап, пуриді көріңіз - майға қуырылған үлкен әуе торттары, сондай-ақтүтіктерге оралған құймақ тәрізді Доса. Оларға жиі ащы чатни соусы беріледі.
Жергілікті тұрғындар торттарды ас құралдарын қолданбай, тек қолдарымен жейді.
Гаджар Ка Халва
Үнді халвасының дәстүрлі түрік нәзіктігімен ұқсастығы тек атауында. Үндістандағы халва жарма мен сары майдан жасалады, ол пудингке ұқсайды. Дегенмен, гаджар ка халвасы сәбіз мен сүттен жасалады. Деликатеске кәдімгі 6% майлы сүтті де, қоюландырылған сүтті де қосуға болады.
Үндістандағы көптеген десерттер өте жоғары калориялы және тәтті, әрқашан дәмдеуіштер қосылған. Үндістандағы тағы бір сүйікті десерт - жаңғақтардан, ноқат ұнынан, дәмдеуіштерден жасалған, майға қуырылған ладду шарлары.
Тали
Хинди тіліндегі «тали» сөзі «табақ» дегенді білдіреді, ал сөзбе-сөз әр түрлі гарнирлер салынған науаны білдіреді. Күріш әдетте тәрелкенің ортасына қойылады, оған карри көкөністері, роти және дал, чатни және басқа да дәстүрлі тағамдар қосылады.
Үйде жасалған тали орта есеппен 5 курстан тұрады. Мереке күндері тәрелкеге бірнеше ондаған түрлі тәттілер беріледі.
Туристер де, жергілікті тұрғындар да дәмінің алуан түрлілігі мен салыстырмалы түрде арзан құны үшін талиді жақсы көреді.
Ласси
Үндістан ең алдымен қара шаймен байланысты. Үндістандағы дәстүрлі шай сусыны - масала чай, сүт пен дәмдеуіштер қосылған
Екінші танымал сусын - ласси.Йогурт, қант, тұз, дәмдеуіштер, су және жемістердентұратын ашытылған сүт өнімі . Барлық ингредиенттерді жақсылап шайқаңыз және мұз қосыңыз.
Алкогольді сусындардан туристер фени жей алады. Ол Гоада кешью жаңғағы мен кокос жаңғағынан жасалған. Фени - аздап тәтті дәмі бар, айқын жеміс хош иісі бар жеткілікті күшті сусын.